Top

Masivul Piatra Mare ne-a ramas in suflet din 2018 cand am facut prima drumetie spre Vf. Piatra Mare, prin canion, cu intoarcerea prin Prapastia Ursilor. Va recomandam experienta, daca nu ati incercat deja. Vara aceasta am vrut sa revenim la acest masiv, dar pe alte carari.

Informatii generale

Cum ajungem acolo?

Fie ca alegeti sa urcati prin canion,  fie ca o luati la pas prin padure, punctul de plecare este acelasi – aici. Masina o puteti parca inaintea barierei (in functie de ora la care veti ajunge, veti gasi loc de parcare mai aproape sau… deloc (incepand cu ora 6 incepe sa se umple de masini deja).

Dupa ce treceti de bariera, veti merge spre canion (aproximativ 30 de minute). Acolo se despart cele 2 variante – canion si spre Dambul Morii.

Necesitati

Bocanci
Bete
Geaca Impermeabila
Polar
Pelenerina de ploaie
Plasturi
Apa
Mancare

Logistica traseului

ITINERARIU CU TIMPI

Dambul Morii – Cabana Piatra Mare –aprox. 2 ore 30 min

Cabana Piatra Mare – Vf Piatra Mare  –aprox. 1 ora

Vf. Piatra Mare – Dambul Morii – aprox. 2 ore

Stare marcaj:
Dificultate:
Forma traseu:
buna
medie
circuit
Distanta:
Diferenta Nivel:
Altitudine Maxima:
aprox. 8 km
1143 m
1630 (Vf Piatra Mare)
Sezonalitate
Surse de apa
Atentionari
Dificultate
Orice sezon
La Cabana Piatra Mare
-
Traseul este unul mediu, potecile sunt in serpentine, inclinatia nu este mare. Intrucat mare parte din traseu este prin padure, sunteti protejati de soarele arzator al verii.
Marcaj
Banda Rosie

Experienta noastra

Dupa ce Sambata am fost spre Varful Ciucas, drumetia noastra de suflet si varianta de avarie (fiind aproape de Bucuresti), duminica am avut trezirea mai grea si abia la 10 luam micul dejun. Stiind traseul spre Piatra Mare foarte bine, ne-am permis sa incepem drumetia tarziu. Abia la 11 jumatate am ajuns la bariera de la canion.

Dambul Morii - Cabana Piatra Mare -aprox. 2 ore 30 min

Obositi, dar fericiti, am luat-o la pas spre punctul de plecare-  Dambul Morii. In primele 30 de minute am trecut pe langa o cascada micuta si un pod de lemn ce ofera o priveliste minunata asupra padurii.

Ajunsi in fata canionului, am inceput traseul marcat cu banda rosie. 

Fata de urcarea prin canion, aceasta drumetie este mai solicitanta, dar nimic care sa necesite prea mult antrenament. Potecile sunt serpuite, iar inclinatia destul de blanda. 

Singura problema pe care o puteti intampina este sa fie proaspat plouat si sa existe pericolul de a aluneca pe pietrele din prima parte a traseului, insa cu grija se rezolva aceasta situatie. Recomandam bete, acestea se dovedesc foarte utile in acest caz.

Cand am iesit din padure (ajunsi in Poiana Sura de Piatra) si am dat de privelistea din spate, am ramas MASCA. O imagine panoramica pe care nu poti sa o dai uitarii.

Cabana se inchide la ora 16 (cel putin asa a fost in cazul nostru), deci acum e momentul alimentarii. Puteti cumpara salam de biscuti, ciorba sau batoane de tot felul de la cabana. Este un loc perfect de luat o pauza lunga, sa va odihniti si sa mancati admirand o priveliste de neimaginat.

Cabana Piatra Mare - Vf Piatra Mare  -aprox. 1 ora

De la Cabana la Varf am facut cam 40 de minute, in functie de abilitatile pe grohotis si teama de inaltime puteti face mai mult/putin. Partea asta din drumetie a fost preferata noastra pentru ca ofera peisaje panoramice superbe.

Atentie – aceasta parte a traseului este abrupta si pietroasa, inainte de varf e o portiune de grohotis in panta, nu sugeram sa inaintati spre Varf decat daca vremea e buna si nu e ud (sau daca sunteti profesionisti).

Vf. Piatra Mare - Dambul Morii - aprox. 2 ore

Dupa o pauza bine meritata la varf (si lunga), am luat-o la pas grabit spre cabana. Cerul anunta ploaie.

Din nenumaratele ture de munte in care ne-a prins ploaia, pot spune cu mana pe inima ca distanta dintre momentul in care incepe picuratul si momentul in care toarna cu galeata este de sub un minut. Recomand de fiecare data pelerina de ploaie. Chiar daca vremea se anunta paradisiaca, ea se poate schimba la 90 de grade oricand!

Data trecuta cand am facut traseul, de la Varful Piatra Mare am coborat prin Prapastia Ursului, e bine marcat, dar necesita mai mult timp & atentie. De aceasta data am ales varianta simpla si rapida – drumul Familiar. Este drum forestier, destul de lat, inclinatie foarte mica, serpuit. Dupa cum va puteti imagina, am zburat prin el, nu alta. In aproximativ 1 ora si 45 de minute eram deja la masina!

Concluzii

Recomandam drumetia in orice anotimp, nu este expus sau dificil. Dat fiind faptul ca mare parte din el este prin padure, traseul este potrivit pentru luna august (cand arde soarele) sau octombrie (cand va veti bucura de culorile toamnei).

Daca nu vreti sa aveti un bagaj greu, puteti cumpara apa si mancare de la cabana, insa oferta este limitata.
Portiunea dintre cabana si varf este abrupta si pietroasa, inainte de varf e o portiune de grohotis in panta, nu sugeram sa inaintati spre Varf decat daca vremea e buna si nu e ud (sau daca sunteti profesionisti).
Ca intotdeauna, va sfatuim sa nu plecati in nicio drumetie fara pelerina de ploaie, polar si geaca impermeabila. Vremea pe munte e imprevizibila si cel mai bine este sa fim pregatiti!

Punctaj

Stare Marcaj
5/5
Privelisti
5/5
Surse apa
5/5
Cazari in zona
4.2/5
Drumul pana la start
4.5/5
Cabana
5/5