
Piatra Craiului – cea mai frumoasa drumetie
Tot analizand posibilele trasee din zona Rasnovului, am dat de o drumetie superba spre Vf. Turnu – si uite asa, am zis, “am gasit ce facem in weekend”.
Informatii generale
Cum ajungem acolo?
Ajunsi in Zarnesti, am pus pe waze “Schitul Colţul Chiliilor” . De la strada principala, am mai mers 200-300 metri pana la punctul de start al traseului (vedeti coordonatele pe harta de mai jos) – aici am si lasat masina parcata.
Punctul de START al traseului
Necesitati
Logistica traseului
Zărneşti (750 m) – Padina Hotarului – Vf. Turnu (1923 m)- aprox. 4h 30m
Vf. Turnu (1923 m) – Padina Şindileriei – Mănăstirea Colţul Chiliilor – masina – aprox 4h
Durata totala – aprox 8-9 ore (in functie de pauze si viteza pe grohotis)



Experienta noastra
Zărneşti (750 m) – Padina Hotarului – Vf. Turnu (1923 m): 4h 30
Vremea era perfecta – era cald, dar nu ardea soarele, simteam cum adie vantul si ne face experienta si mai frumoasa!
Imediat dupa inceperea traseului, la 15-20 de minute, am ajuns la intersectia dintre drumul spre Padina Hotarelor si cel spre padina Sindrilei. Am ales sa urcam spre varf pe Padina hotarelor, marcata cu cruce albastra si sa ne intaorcem pe Sindrilei.
Am intrat in padure pentru jumatate de ora, dupa care a inceput urcarea. N-o sa mint aici, a fost solicitant, dar ne-a placut maxim! Drumul era destul de inclinat si plin de grohotis, dar de fiecare data cand ma intoarceam sa vad ce e in spate ma miram de 2 lucruri – cat de frumos poate sa fie in crai si cat de nebuni putem sa fim noi.

Inainte de Jnepeni

Imediat dupa iesirea din Padure
Dupa portiunea asta, dispare grohotisul, dar apar jnepenii. VALEU! Atat zic. M-am zgariat si m-am agatat de-am zis ca nu mai ajung la varf :))
Tot urcam … si urcam… jnepenii nu se mai termina si pe noi ne ia o foame si o oboseala.. dar dam inainte ca vrem sa luam pauza lunga la varf!
Spre final, erau jnepeni atat de inalti incat nu mai vedeam stanga dreapta. Eram intr-o padure de jnepeni :)) Am vazut punctul rosu si in 10 minute am ajuns la vf Turnu. Doamne si ce priveliste … Norii erau la nivel cu varful, totul de vis! Am luat o pauza de o ora, am mancat si ne-am bucurat de peisajul de vis (singuri, nu a mai urcat nimeni cat am poposit).
Dupa orice urcare, vine coborarea, asa ca ne strangem lucrurile si o luam spre masina pe Padina Sindrileriei.

Maretia Jnepenilor

Peisajul de pe Varful Turnul Piatra Craiului
Vf. Turnu (1923 m) – Padina Şindileriei – Mănăstirea Colţul Chiliilor – retur la drum (~ 750 m): 3h 30
Primele 30 de minute din traseu trebuie sa stati cu ochii cat cepele, poteca pe care mergeam era foarte ingusta, iar portiunea era aeriana. Daca aveti rau de inaltime, as recomanda mai degraba intoarcerea pe unde am urcat. Mie mi-a placut maxiiiiiim partea asta, in mare parte datorita adrenalinei probabil.
Dupa portiunea aeriana, urmeaza cam o ora de jnepeni – atentie mare pe unde calcati, poteca e abrupta! Dupa ce iesim din jnepeni, nici nu apucam sa ne bucuram prea tare, ca intram pe padina propriu zis unde e grohotis foarte abrupt (o portiune pe care noi am parcurs-o in 2 ore).
Foarte important cand decideti sa mergeti pe un astfel de traseu – obligatorie casca! Noi nu am avut si a fost gresit! Norocul nostru a fost ca eram singuri si nu ne-am intalnit cu nimeni pe traseu. Pietrele o iau la vale mai repede decat v-ati imagina, in cadere se lovesc de poteca si declanseaza o avalansa de pietre care pot lovi pe cineva! Am vazut asta cu ochii mei – am calcat prost, au alunecat cateva pietre in jos, iar pana la baza cararii, cele cateva pietre au luat dupa ele mult mai multe.
Dupa 4 astfel de coborari, se termina grohotisul si dam de o saritoare cu lant (care e pistol cu apa rece dupa orele petrecute coborand prin grohotis sincer..). In scurt timp am ajuns in padure (pe unde am si urcat) apoi la masina.
In drumul spre intoarcere am trecut si pe la Schitul Colţul Chiliilor de unde am luat si apa:)

Coborarea prin Padina Sindrileriei

Varful Turnul Craiului
Concluzii
Ne-a placut maxiiiiim drumetia! Cateva precizari: