Top

Tot analizand posibilele trasee din zona Rasnovului, am dat de o drumetie superba spre Vf. Turnu – si uite asa, am zis, “am gasit ce facem in weekend”.

Informatii generale

Cum ajungem acolo?

Ajunsi in Zarnesti, am pus pe waze “Schitul Colţul Chiliilor” . De la strada principala, am mai mers 200-300 metri pana la punctul de start al traseului (vedeti coordonatele pe harta de mai jos) – aici am si lasat masina parcata.

Punctul de START al traseului

Necesitati

Bocanci
Casca
Geaca Impermeabila
Polar
Pelenerina de ploaie
Plasturi
Apa
Mancare

Logistica traseului

ITINERARIU CU TIMPI

Zărneşti (750 m) – Padina Hotarului – Vf. Turnu (1923 m)- aprox. 4h 30m 

Vf. Turnu (1923 m) – Padina Şindileriei – Mănăstirea Colţul Chiliilor – masina – aprox 4h

Durata totala – aprox 8-9 ore (in functie de pauze si viteza pe grohotis)

Stare marcaj:
Dificultate:
Forma traseu:
buna
medie
circuit
Distanta:
Diferenta Nivel:
Altitudine Maxima:
aprox. 9 km
+1200 m
1923 m (Varful Turnu)
Sezonalitate
Surse de apa
Atentionari
Dificultate
primavara, vara, toamna. Iarna e periculos, sunt doar trasee de alpinism facute de profesionisti!
nu sunt
Neaparat sa aveti casca, siguranta trebuie sa fie pe primul loc. Portiunile de grohotis au lungimi considerabile, asa ca riscul de accidentare este unul mare (mai ales daca sunt mai multe grupuri pe traseu!).
Traseul este unul mediu, dar solicitant datorita portiunilor mari de grohotis.  Nu l-as recomanda cu copii sub 10-15 ani datorita portiunilor aeriene care sunt periculoase.
Marcaj
Valea Crapaturii - Saua Crapaturii - aprox. 3h
Saua Crapaturii - Varful Turnu - aprox 1h 30m
Varful Turnu - Padina Hotarului - aprox 4h

Experienta noastra

Zărneşti (750 m) – Padina Hotarului – Vf. Turnu (1923 m): 4h 30

Vremea era perfecta – era cald, dar nu ardea soarele, simteam  cum adie vantul si ne face experienta si mai frumoasa! 

Imediat dupa inceperea traseului, la 15-20 de minute, am ajuns la intersectia dintre drumul spre Padina Hotarelor si cel spre padina Sindrilei. Am ales sa urcam spre varf pe Padina hotarelor, marcata cu cruce albastra si sa ne intaorcem pe Sindrilei.

Am intrat in padure pentru jumatate de ora, dupa care a inceput urcarea. N-o sa mint aici, a fost solicitant, dar ne-a placut maxim! Drumul era destul de inclinat si plin de grohotis, dar de fiecare data cand ma intoarceam sa vad ce e in spate ma miram de 2 lucruri – cat de frumos poate sa fie in crai si cat de nebuni putem sa fim noi.

Inainte de Jnepeni

Imediat dupa iesirea din Padure

Dupa portiunea asta, dispare grohotisul, dar apar jnepenii. VALEU! Atat zic. M-am zgariat si m-am agatat de-am zis ca nu mai ajung la varf :))

Tot urcam … si urcam… jnepenii nu se mai termina si pe noi ne ia o foame si o oboseala.. dar dam inainte ca vrem sa luam pauza lunga la varf!

Spre final, erau jnepeni atat de inalti incat nu mai vedeam stanga dreapta. Eram intr-o padure de jnepeni :)) Am vazut punctul rosu si in 10 minute am ajuns la vf Turnu.  Doamne si ce priveliste … Norii erau la nivel cu varful, totul de vis!  Am luat o pauza de o ora, am mancat si ne-am bucurat de peisajul de vis (singuri, nu a mai urcat nimeni cat am poposit).

Dupa orice urcare, vine coborarea, asa ca ne strangem lucrurile si o luam spre masina pe Padina Sindrileriei.

Maretia Jnepenilor

Peisajul de pe Varful Turnul Piatra Craiului

Vf. Turnu (1923 m) – Padina Şindileriei – Mănăstirea Colţul Chiliilor – retur la drum (~ 750 m): 3h 30

Primele 30 de minute din traseu trebuie sa stati cu ochii cat cepele, poteca pe care mergeam era foarte ingusta, iar portiunea era aeriana. Daca aveti rau de inaltime, as recomanda mai degraba intoarcerea pe unde am urcat. Mie mi-a placut maxiiiiiim partea asta, in mare parte datorita adrenalinei probabil.

Dupa portiunea aeriana, urmeaza cam o ora de jnepeni – atentie mare pe unde calcati, poteca e abrupta! Dupa ce iesim din jnepeni, nici nu apucam sa ne bucuram prea tare, ca intram pe padina propriu zis unde e grohotis foarte abrupt (o portiune pe care noi am parcurs-o in 2 ore).

Foarte important cand decideti sa mergeti pe un astfel de traseu – obligatorie casca! Noi nu am avut si a fost gresit! Norocul nostru a fost ca eram singuri si nu ne-am intalnit cu nimeni pe traseu. Pietrele o iau la vale mai repede decat v-ati imagina, in cadere se lovesc de poteca si declanseaza o avalansa de pietre care pot lovi pe cineva! Am vazut asta cu ochii mei – am calcat prost, au alunecat cateva pietre in jos, iar pana la baza cararii, cele cateva pietre au luat dupa ele mult mai multe.

Dupa 4 astfel de coborari, se termina grohotisul si dam de o saritoare cu lant (care e pistol cu apa rece dupa orele petrecute coborand prin grohotis sincer..). In scurt timp am ajuns in padure (pe unde am si urcat) apoi la masina. 

In drumul spre intoarcere am trecut si pe la Schitul Colţul Chiliilor de unde am luat si  apa:)

Coborarea prin Padina Sindrileriei

Varful Turnul Craiului

Concluzii

Ne-a placut maxiiiiim drumetia! Cateva precizari: 

Grija mare daca aveti frica de inaltime, sugeram intoarcerea prin Padina Hotarului
In functie de abilitatile fiecaruia de a cobora prin grohotis, timpul necesar intoarcerii la masina ar putea fi mai mare decat cel anticipat, asa ca ar fi bine sa incepeti drumetia inainte de ora 9.
Sugeram sa va luati plasturi siliconati la voi, din cauza grohotisului pot aparea basici la picioare.
Neaparat sa aveti casca, siguranta trebuie sa fie pe primul loc. Portiunile de grohotis au lungimi considerabile, asa ca riscul de accidentare este unul mare (mai ales daca sunt mai multe grupuri pe traseu!).
Impachetati-va destula apa si mancare, nu exista nicio sursa de apa si spre varf nu exista cabana, deci sunteti pe cont propriu.
Ca intotdeauna, va sfatuim sa nu plecati in nicio drumetie fara pelerina de ploaie, polar si geaca impermeabila. Vremea pe munte e imprevizibila si cel mai bine este sa fim pregatiti!

Punctaj

Stare Marcaj
5/5
Privelisti
5/5
Surse apa
0/5
Cazari in zona
4.2/5
Drumul pana la start
4.5/5
Cabana
0/5